Dyniowato…

 Porada dla rodziców – jak zrobić dynię w occie?

    Pisałam już, że ta jesień upływa pod znakiem dyni, a kolorem dominującym jest pomarańczowy we wszystkich odcieniach. Również w kuchni dyńka zajęła pierwsze miejsce. Dziś przepis na super smaczną dynię w occie. Jak dla Mamymaj to palce lizać!

 

Oto sposób przygotowania: na 1 litr wody dodajemy szklankę octu 10% i 3 szklanki cukru. Zalewę gotujemy, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę dynię (oczywiście wcześniej obraną i wydrążoną), cynamon w laskach i goździki. Wszystko dalej gotujemy, aż dyńkabędzie średnio miękka lub jak kto woli średnio twarda. Wtedy nasza pomarańczowa bohaterka trafia do słoików, wraz z zalewą, lecz bez goździków (bo one zmieniłyby kolor dyni na brązowy). Zakręcamy i gotowe.