Zdrowa żywność – co to jest?

Zdrowa żywność to pojęcie, które w dzisiejszej dobie konserwantów i innych dodatków do żywności nie powinno być używane przez producentów. Otwierasz popularne czasopismo dla pań, pełno w nim artykułów o zdrowiu i urodzie, co jeść aby ujędrnić skórę, a co gdy masz opuchnięte oczy rano po przebudzeniu. Wystarczy tylko zastosować się do wskazówek i …nic z tego, obrzęki jak były tak są, a kolejne rozstępy przybywają niczym katar na jesień. W czym tkwi problem?

 

No właśnie w żywności, tej która miała pomóc. Niestety dosłownie wszędzie są niezdrowe dodatki, uniemożliwiające pożytecznym składnikom zawartym w produktach spożywczych zadziałać prozdrowotnie. Oczywiście nie jesteś w stanie wyeliminować szkodliwych substancji w diecie, ponieważ wtedy sam musiałbyś piec chleb, polować na zwierzynę lub hodować świnki, krówki i sam po uboju robić wędliny, żółty ser z mleka… Jednym zdaniem – musiałbyś cofnąć się w czasie jakieś kilka stuleci do momentu, kiedy ludzie mieli czas by zajmować się tym wszystkim, bo z tego właśnie żyli. Tak więc jedynie co możesz zrobić to zmniejszyć do minimum ilość chemii w żywności. Pierwszym krokiem w tym celu jest nie używanie w kuchni gotowych kostek rosołowych, sosów w torebkach, przypraw typu „do żeberek”, „do karkówki” itp. Wierz mi, można przygotować pyszny sos do mięsa bez takich wynalazków.

Gdy w marcu pojawiają się w sprzedaży truskawki wielkości jajka po prostu omiń je szerokim łukiem. Pomidory o barwie jasno pomarańczowej w grudniu też nie są skarbnicą zdrowia. To tylko kilka przykładów, a możliwości zminimalizowania spożywania sztucznych dodatków jest o wiele więcej. Napój w cenie 0,70 zł za 2 litry? Jeżeli sam nie kupujesz takich produktów, przyjrzyj się czasem z ciekawości na zakupy osoby stojącej w kolejce tuż przed Tobą.

A tak na zakończenie zastanówmy się, skoro pełno pootwierało się sklepów określanych mianem ” ze zdrową żywnością„, to jaka żywność jest w popularnych supermarketach?

Odpowiedzcie sobie proszę sami.