Oczyszczanie jelit

Aż jedna czwarta z nas, według badań epidemiologicznych polskich lekarzy, będzie narażona na różnego rodzaju zmiany rakowe w jelitach. Dolegliwości te zaliczane są do chorób cywilizacyjnych – rozwój społeczny i gospodarczy wpycha nas na tory niezdrowego trybu życia i niewłaściwego odżywiania.

W skali świata aż milion osób rocznie zapada na raka jelita grubego. Połowie chorych nie udaje się pomóc! Szacuje się, że aż w ¼ przypadków podstawowym jeśli nie jedynym problemem prowadzącym do rozwinięcia się raka była nieprawidłowa praca jelit spowodowana niewłaściwą dietą i nawykami żywieniowymi. Nawet mając na uwadze fakt, że nie jesteśmy w stanie wpłynąć na nasze geny ani nie poradzimy za wiele na jakość powietrza, które wdychamy to i tak możemy zrobić bardzo wiele zmieniając to co i jak jemy.
Podstawowym działaniem, które musimy podjąć jest zwalczenie zalegających w jelicie gruby resztek kału. Sytuacja, której opis brzmi bardzo nieciekawie wbrew temu co można by myśleć zdarza się bardzo często. Powodem tego jest złe odżywianie, głównie zbyt małe ilości błonnika uniemożliwiające właściwe formowanie się kału. Zaleganie grudek kału ma poważne konsekwencje. Zatruwając krew sprawia, że skóra wygląda niezdrowo. Cierpią również serce i płuca co obniża ogólną sprawność fizyczną. Problemy z jelitem nie pozostają bez wpływu na układ nerwowy – spada koncentracja i pojawiają się stany rozdrażnienia.

Podstawowym orędziem walki jaki posiadamy w walce o czyste jelita jest błonnik. Możemy go przyjmować w postaci suplementu diety takiego jak Nopalin lub po prostu jedząc duże ilości warzyw i owoców. Błonnik jest to substancja budująca rośliny, której człowiek nie jest w stanie strawić. Przechodzi ona przez układ pokarmowy nie aktywując w żaden sposób jego elementów i tym samym nie posiada też wartości kalorycznej. Włóknisty charakter błonnika pozwala na właściwe formowanie kału na jego podstawę. Niektórzy lekarze określają go jako „naturalną szczotkę” ponieważ dosłownie wymiata zalegające w jelitach resztki kiedy przez nie przechodzi.

Wypracowując u siebie nawyk wzbogacania diety o duże ilości błonnika zapewniamy sobie nie tylko pewność, że w jelitach nie będą zostawały żadne resztki. Możemy spokojnie oczekiwać, że proces trawienia będzie przebiegał we właściwym tempie nie obciążając układu pokarmowego a stolec będzie miał właściwą konsystencję.