Pozytywne strony żółtego sera

Dlaczego warto jeść żółty ser? Odpowiedź jest prosta! Żółty ser zawiera duże ilości wapnia, które jest podstawowym składnikiem budulcowym kości, a oprócz tego uczestniczy w wielu procesach fizjologicznych zachodzących w ciele człowieka. Wapń odgrywa bardzo ważną rolę dla mięśni – wpływa na ich prawidłowe kurczenie i rozkurczanie oraz korzystnie działa na ich wszelakie stany zapalne.
________________________________________
________________________________________

Chyba każdy wie, że wapń jest niezbędny dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ale nie tylko. Zaleca się również wzmożone spożycia dla osób starszych oraz poddających się dużym wysiłkom fizycznym – na przykład sportowcom.
Jakie ilości powinno się spożywać? Teorie są bardzo różne. W Polsce jest powszechne przekonanie o 1000mg w ciągu dnia, w USA 1200mg, a w Wielkiej Brytanii zaledwie 700mg. Jedyne wnioski jakie się nasuwają są takie, że o wapniu należy pamiętać i urozmaicać swoją dietę o produkty bogate w ten pierwiastek.