Sól co raz bardziej szkodliwa!

To, że sól jest szkodliwa wiemy nie od dziś. Jednak najnowsze badania pokazują, że bardziej niż nam wszystkim się wydawało. Częste spożywanie mocno posolonych zup może doprowadzić do raka żołądka! Wygląda na to, że lepiej zrezygnować soli przynajmniej w niektórych posiłkach.
Sól znajdująca się w zupie podrażania żołądek i może doprowadzić do raka tego organu! Ryzyko drastycznie się zwiększa jeśli będziemy jedli zupy z puszki lub proszku.
________________________________________
________________________________________
Jedna porcja tak przyrządzonego posiłku to nawet 60% dziennego zapotrzebowania organizmu na sól. Zalecane jest jedzenie zup przygotowanych ze świeżych warzyw, najlepiej z ogródka i zawierających niewielkie ilości soli.
Dzienne zapotrzebowanie człowieka na sól wynosi 6 gramów. Jednak trzeba zaznaczy, że w przypadku większości z nas spożycie wynosi 8 gramów i więcej. Sól zatrzymuje wodę w organizmie, zwiększa ciśnienie krwi, podnosi ryzyko wylewu i przyczynia się do powstawania raka żołądka. Najlepszym rozwiązaniem będzie ograniczenie spożycia produktów mocno solonych takich jak: szynki, kiełbasy, czipsy lub paluszki.