Bursztyn, całkiem słusznie nazywany przez niektórych „złotem Bałtyku” poza niewątpliwymi walorami estetycznymi posiada bogate, znane od wieków właściwości zdrowotne. Babcia Gertruda od lat dba o to, aby w jej apteczce znajdowała się choć mała butelczyna nalewki z tego niesamowitego daru natury.
Oto staropolski przepis na nalewkę:
5 uncji (gram) bursztynu rozkruszamy w moździerzu i zalewamy butelką (1/2 litra) spirytusu 96 %. Przechowujemy w ciepłym miejscu, co jakiś czas wstrząsając. Zdatna do użytku po 2 tygodniach.
Codzienne picie herbatki z 3 kroplami nalewki bursztynowej wzmacnia organizm i przeciwdziała przeziębeniom
Nacieranie klatki piersiowej i placów nalewką obniża temperaturę ciała.
Bursztyn pomaga osłabionemu sercu, łagodzi arytmię, bóle głowy i dolegliwości krążeniowe.