Czas przeziębień

Jest listopad, jesień w pełni, a zima już tuż tuż. Jest to czas, w którym zmienna temperatura powoduje mnożenie się ogromnej ilości bakterii i wirusów wywołujących przeziębienie i grypę. Jak się przed nimi ochronić?

Pierwsza metoda – z pewnością najskuteczniejsza – to szczepionka przeciw grypie. Ważne aby przyjąć ją w okresie wczesnej jesieni – we wrześniu lub październiku. Damy wówczas organizmowi czas na uodpornienie się na wirusy i bakterie.

Bardzo ważna jest odpowiednio zbilansowana dieta. Gdy organizm jest osłabiony, nie będzie miał siły do walki z atakującymi go infekcjami. Dlatego ważne jest, by dostarczać organizmowi jak największej ilości witaminy C (najlepiej by pochodziła ona z owoców i warzyw),kwasów omega – 3 (ryby, owoce morza, migdały orzechy) oraz cynku (mięso, jaja, ryby, warzywa).

Kolejny aspekt, o którym zdaje się, że najczęściej zapominamy, to unikanie dużych skupisk ludzi i odpowiednia higiena osobista. Kiedy przebywamy w tłumie ludzi, istnieje ogromne prawdopodobieństwo, że ktoś choruje. Warto unikać takich sytuacji, jeśli tylko jest to możliwe. Oczywiście nie da się uniknąć jazdy autobusem, wizyty w banku czy wybierania pieniędzy z bankomatu. Dlatego pamiętajmy o częstym myciu rąk (najlepiej nosić przy sobie wilgotne chusteczki). Jeśli będziemy dbać o takie szczegóły, zminimalizujemy ryzyko zarażenia bakteriami i wirusami.