Czerwone wino na zdrowie !

Kilka lat temu, w popularnej telewizyjnej audycji pewien doktor Serge Renaud ogłosił, iż wydaje się, że czerwone wino jest najskuteczniejszym środkiem, który zapobiega chorobie wieńcowej. Efektem tych słów był 40 % wzrost sprzedaży czerwonego wina w Ameryce. W ciągu następnych lat naukowcy badali to ciekawe zjawisko i jak się okazało, duńscy badacze ogłosili, iż osoby pijące regularnie wino są w 60 % mniej podatne na zawał serca i udar mózgu, jak również w 50 % na różne inne schorzenia.

 

We Włoszech czy na południu Francji pije się mało ilości wina, głównie do posiłku. Włosi czy Francuzi jadają też duże ilości owoców i warzyw oraz nie mają zwyczaju podjadania między posiłkami. Niestety w wielu innych krajach wino pije się w dużych ilościach, głównie w celach odurzających. Wino zawiera wiele cennych związków chemicznych – przeciwutleniaczy – które zmniejszają lepkość krwi. Lecz jednorazowe wypicie dużej ilości wina ma całkowicie odwrotny efekt. Więc ważne jest by pić wino, ale w ograniczonych ilościach.

W czerwonym winie jest o wiele więcej antyoksydantów niż w białym. Związki te zwalczają wolne rodniku, przez które nasz organizm się starzeje. Wino jest bogate również w potas, wapń i magnez. Pewien gatunek wina – Medoc – dostarcza dobrze przyswajane żelazo, aminokwasy, rozpuszczalny błonnik oraz kwasy- winowy, jabłkowy.

 

Flawonoidy, które znajdują się w czerwonym winie przeciwdziałają utlenianiu się złego cholesterolu LDL, a więc chronią przed miażdżycą i zakrzepami. Czerwone wino jest też rewelacyjne w leczeniu nadciśnienia tętniczego, służy tez poprawie pracy układu pokarmowego.

Śmiało więc możemy sięgać po wino do posiłków, ale pamiętając o tym, że co za dużo, to nie zdrowo!