Melisa – jest naprawdę cudownym ziołem. Z łacińskiego zwana ” mel”, czyli miód, zwana także pszczelą przyprawą jest rośliną miododajną, ponieważ uwielbiają ją pszczoły, nazywana jest także miodem na skołatane nerwy. Charakteryzuje się cytrynowym zapachem, ma soczystozielone listki o słodkawym posmaku. Jako roślina lecznicza i przyprawa posiada bardzo długa tradycję. Stosowana jest od wieków w medycynie ludowej wielu krajów.
Melisę zbiera się z początkiem jej kwitnienia, czyi w lipcu, a następnie suszy się rozkładając cienką warstwą w cieniu, w temperaturze ok 30 stopni. Suszona melisa używana jest głownie w ziołolecznictwie, gdyż w gastronomii najbardziej cenione są świeże, aromatyczne listki.
Melisa w medycynie
Melisa od dawien dawna znana jest jako lek kojący nerwy, który dzięki zawartości cytronelolu oraz geraniolu silnie obniża próg wrażliwości ośrodkowego układu nerwowego. Mało kto z nas jednak wie, że melisa ma także właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe oraz ułatwiające trawienie. Bardzo dobrym pomysłem będzie zatem wypicie filiżanki naparu z melisy tuż przed snem, po szczególnie męczącym dniu, co ułatwi nam zasypianie oraz wzmoże nocną przemianę materii.
Przyjmowanie melisy zaleca się w stanach:
- ogólnego pobudzenia nerwowego
- „kołatania” serca
- w bezsenności
- w nerwobólach
- przy niestrawności
- w przypadku braku apetytu
- w nieżytach górnych dróg oddechowych
- podczas menstruacji
Melisa w kuchni
Melisa w kuchni jest cenionym dodatkiem do deserów, koktajli i napojów. Bardzo dobrze komponuje się tez ze świeżą miętą.
Melisą z powodzeniem możemy przyprawiać: zupy, sosy ziołowe, sałatki, marynaty, grzyby, oraz mięsa, a w szczególności cielęcinę i drób. Dzięki świeżemu cytrynkowemu posmakowi jest świetnym dodatkiem do ryb. Natarcie rybki melisą łagodzi jej charakterystyczny zapach.
Oto kilka moich ulubionych przepisów z zastosowaniem melisy.
Dodając drobno posiekane listki melisy do zsiadłego mleka lub maślanki stworzymy orzeźwiający prosty koktajl, zbawienny na letnie upały.
Koktajl z melisy:
Do miksera wlewamy kilka łyżeczek soku wyciśniętego z cytryny, wsypujemy pół szklanki cukru (najlepiej brązowego), i szklankę wody mineralnej, miksujemy dodając podczas miksowania po kilka kostek lodu. Możemy dodać także kieliszeczek ulubionego alkoholu. Na końcu dorzucamy kilka listków świeżej melisy i gotowy koktajl przelewamy do ozdobnych szklanek.
Twarożek z melisą:
Rozrobiony śmietaną lub jogurtem twarożek przyprawiamy solą oraz świeżo posiekaną melisą i szczypiorkiem.