Równowaga kwasowo – zasadowa

Dla zachowania równowagi (homeostazy) organizmu większą część racji pokarmowej powinny stanowić produkty zasadotwórcze (ok. 80%), ponieważ znaczna ilość produktów spożywczych jest kwasotwórcza. Najprostszym wskaźnikiem właściwego odżywiania  jest pH wydalanego moczu – przy diecie mieszanej odczyn moczu jest lekko kwaśny, u wegetarian – obojętny, a u ludzi jedzących dużo mięsa – kwaśny. Poniżej podaję przykładowe produkty zasado- i kwasotwórcze.

 

Produktami zasadotwórczymi są:

cytryny, mango morele, arbuz, limonki, melony, winogrona, kiwi, gruszki, ananasy, owoce suszone, jabłka, dojrzałe banany, pomidory, marchew, porzeczki, czosnek, agrest, sałata, nektarynki, brzoskwinie, szpinak, buraki, brokuły, kapusta, fasolka szparagowa, kalafior, pomarańcze, maliny, truskawki, migdały, brukselki, zielona herbata, ogórki, miód, cebula, por, wiśnie, mleko, ziemniaki, fasola.

Produktami kwasotwórczymi są:

mięso każdego rodzaju, podroby, sery żółte, jajka, orzechy, cukier i słodycze, ciasta, owoce morza, biała mąka, biały ryż, kawa, czarna herbata, kakao, alkohol, przyprawy typu keczup, musztarda, ocet, ryby, wędliny, pieczywo żytnie, przetwory zbożowe, sery pleśniowe, groch, soja.

Wymieniłam tylko niektóre, częściej spożywane surowce w Polsce dla ogólnej orientacji w temacie, nie będziesz przecież uczyć się tych produktów na pamięć:) Jak zapewne zauważysz, większość warzyw i owoców jest zasadotwórcza, natomiast mięso i inne produkty wysoko przetworzone są kwasotwórcze. Zasadowy odczyn większości owoców i warzyw to kolejny argument, by stanowiły ważny i nieodzowny element każdego posiłku. Zróżnicowana dieta to podstawa zachowania młodego wyglądu i zdrowia przez długi czas.